Zagreb, 1942. – Zagreb, 2020.
Nives Rittig–Beljak, dr. sc., rođena je u Zagrebu gdje je završila osnovno i gimnazijsko školovanje. Njezin znanstveni rad započeo je u Institutu za etnologiju i folkloristiku 1973. godine kao znanstvena suradnica, nakon završenih studija etnologije i hrvatskog jezika i književnosti na zagrebačkom i bečkom sveučilištu. Boravak i studij u Austriji rezultirao je diplomskim radom. Njezina znanstvena radoznalost usmjerena je prema nacionalnim manjinama i interkulturalnim područjima Hrvatske, isprva u okvirima usmene književnosti. Objavila je sustavni pregled usmene književnosti gradišćanskih Hrvata.
Autorica se bavila nedovoljno istraženim područjem tradicijske prehrane, a tiče se svakodnevnih i svečanih prigoda. Na tu temu objavila je rad pod naslovom ”Arm und reich um den Tisch im Lichte der traditionalellen Didaktik” (1991.), u kojem komentira vrijednosni sustav hrane, kako bi istaknula da u postmodernoj etnologiji došlo je vrijeme da se prizna važnost istraživanja u području prehrane. Hrana bi konačno mogla napustiti dotadašnje mjesto uskog segmenta unutar inventara materijalne kulture, ili kao simbolički bljesak u istraživanjima hrvatskih narodnih običaja. U radovima koji slijede autorica pokazuje da hrana nosi crtu identiteta koju treba redefinirati i smjestiti u sferu ‘male etnologije’.